ÄIDIN ÄÄNI

ÄIDIN ÄÄNI

Äänen merkitys alkaa jo sikiön kehityksen alkuvaiheessa. Jo ensimmäisten raskausviikkojen aikana alkaa sisäkorva kehittyä niin, että toisen ja kolmanneksen raskausajan aikana sen kuulosta vastaavat hermosolutyhdistyvät korvan rakenteisiin ja ne alkavat välittää erilaista tietoa aivoihin. Äidin puheäänen sikiö kykenee kuulemaan jo 17. raskausviikon kohdalla. Tästä eteenpäin kuulo kehittyy nopeasti niin, että 25. raskausviikon jälkeen sikiö reagoi jo ulkopuolisiin ääniin ja hän voi kohdistaa päätään äänen suuntaan. Voisiko äänillä siis vaikuttaa vauvan kääntymiseen, mikäli havaitaan sen olevan ”väärässä asennossa”?

Kohdussa sikiö kuulee äänet eri tavalla. Sanoista ei yleensä saa selvää, mutta äänen sävy ja puheen korkeus kuullaan selkeästi. Koiran haukkumisen ja sireenien äänen on todettu kuuluvan selkeämmin kuin hiljaisen taustamusiikin. Sikiö tottuu ääniin ja tunnistaa ne syntymän jälkeen.

Ulkopuolisten äänien välittyminen eroaa äidin äänen välittymisestä. Äänet välittyvät kohdussa ensin ilman kautta ja vasta sen jälkeen äidin kehon kautta. Äidin ääni välittyy kuitenkin suoraan kehon osien kautta ja se kuuluu sikiölle voimakkaimmin ja selkeimmin. Tutkimusten mukaan sikiön sydämen syke kiihtyy ja sikiö valpastuu kuullessaan äidin äänen. On myös tutkittu ja todettu, että äidin lauluääni on tehokkaampi kuin puheääni.

Tehtävä odottavalle äidille:

Valitse laulu, joka on sinulle itsellesi merkityksellinen. Laula ja hyräile sitä päivän aikaan aina kun levähdät tai rentoudut ja viimeiseksi illalla, jolloin menet nukkumaan.

Näin löydät laulun, joka kertoo sikiölle ja syntyvälle lapselle hetken, jolloin rauhoitutaan. Laulu, joka on sinulle merkityksellinen, välittää myös mielihyvähormonia sikiöön.

 

-Maija-Riitta Hirvonen-