MINÄ HYVÄ VANHEMPI

maikki blogi image

MINÄ HYVÄ VANHEMPI

 

Minulla on ollut ilo ja kunnia toteuttaa yhdessä työtovereideni kanssa kehittämäämme uutta KESS- palvelumuotoa (Keys for Skills and Solutions) eräässä Pohjois-Karjalaisessa kunnassa. Kokeiluun on osallistunut myös ko. kunnan varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Kyseisessä ennalta ehkäisevän tuen palvelukokeilussa lähdimme viemään ja yhdistämään osaamista sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten että lasten vanhempien kanssa tasavertaisesti sinne, missä lapset, vanhemmat ja kasvattajat kohtaavat eli päiväkotiin.  Kokemukset ovat olleet antoisia ja tulokset suorastaan huikeita. Erityisen ylpeä olen vanhemmista, jotka ovat ottaneet uudenlaisen palvelun vastaan ennakkoluulottomasti. Vanhempien käyttäminen asiantuntijoina ja heidän toimivien toimintamallien näkyviksi tekeminen on lisännyt vanhempien arvostuksen tunnetta ja rohkeutta kokeilla myös heille uudenlaisia menetelmiä arjen haastavissa tilanteissa.

 

Yhdessä hyvää

koirakuvaTerapeutin ja kasvattajan yhdessä työskentely pienryhmässä on avartanut kasvatushenkilöstön näkemyksiä siitä, kuinka lasten valtavaa potentiaalia hyödyntäen saadaan toimivia ratkaisuja haastaviin tilanteisiin. Myös terapeutti saa arvokasta tukea ryhmässä, jossa on lapset hyvin tunteva kasvattaja mukana. Itse olen vastannut vanhempien ohjausryhmistä, jotka ovat kokoontuneet yrityksemme toimitiloissa. Osa lasten terapeuttisista ryhmistä on myös toteutettu yrityksemme tiloissa, johon lapset ovat tehneet viikoittaisen ”musiikkimatkansa” aina saman kasvattajan kanssa. Matkat päiväkodista yritykseemme ammattitaitoinen kasvattaja on osannut hyödyntää virittämällä lapset tulevaan toimintaan ja menomatkalla muistelemalla onnistumisia. Yrityksen tiloissa mukana menossa on ollut myös usein Kultainennoutaja ”Anselmi”, joka on läsnäolollaan ilahduttanut lapsia ja tuonut rentoutta tilanteeseen. Yksi ryhmä kutsui myös Anselmin nk. ryhmän loppujuhlaan.

 

Arvostava kohtaaminen

Vanhemman ohjauksella on yhteistyössä tärkeä merkitys. Varhaiskasvatuksessa keskitytään paljon pedagogiseen työhön ja lapsen perusasioista huolehtimiseen. Vanhempien kanssa käydään läpi informatiivisia asioita ja keskustellaan varhaiskasvatussuunnitelmaan liittyvistä asioista. Kasvatushenkilöstöllä ei välttämättä ole aikaa eikä resursseja kohdata vanhempia juuri silloin, kun he tarvitsisivat tukea. Eikä henkilökunta ole saanut siihen koulutustakaan. Vanhempia pyydetään usein kääntymään ammattiauttajien puoleen. Vanhemmat eivät usein uskalla kertoa ongelmistaan tai tuntemuksistaan, koska pelkäävät henkilökunnan tekevän lastensuojeluilmoituksen.

Uskon, että monet vanhemmat olisivat työpäivän jälkeen iloisia, kun kasvattaja toisi esille esimerkiksi lapsen kertoneen jonkun mukavan asian kotoa. Näin vanhempi kokisi onnistumista vanhempana. Vanhemmat usein ajattelevat, mitähän se lapsi meistä päiväkodissa kertoo? Lapsi kertoo sitä, minkä kokee tärkeänä. Ahdistusta asiassa luo enemmänkin se, että lasta kielletään kertomasta asioita, jotka saattavat merkittävästi vaikuttaa lapsen päivään. Myös onnistumisten kertomista pitää harjoitella. Viikonlopun jälkeen voi lapsen kanssa yhdessä pohtia, missä lapsi on onnistunut viikonlopun aikana, mutta myös sen, missä hänen mielestään vanhempi on onnistunut viikonlopun aikana. Lapselle voi antaa luvan kertoa em. asian päiväkodissa. Usein vanhemmat toivovat, ettei lapsi vain kertoisi kaikkia päiväkodissa, mitä kotona tapahtuu. Pelon voi kuitenkin kääntää rohkeudeksi ja kannustaa huomaamaan myös hyviä asioita.  Olisipa mukava hakea lapsi päiväkodista, kun kasvattaja sanoisi: ”Teillä oli sitten mukava viikonloppu, kun mummi ja ukki olivat käyneet kylässä”J Se kertoisi myös vanhemmalle, että kyseinen asia on ollut lapselle tärkeä ja asiasta voisi syntyä mukava keskustelu myös lasta hakiessa, johon lapsikin voisi osallistua. Samalla päivän kuulumisia voisi sisällyttää keskusteluun ja lapsi voi kertoa missä hän on onnistunut päiväkodissa. Kasvattaja voi olla vanhemman lasta hakiessa myös kiinnostunut siitä, kuinka perheen ilta jatkuu ja miettiä vanhemmalle jonkun kannustavan lauseen tueksi kotiin.

 

Kun huomaa jonkun pienen asian vanhemmassa, kuten kauniit kengät, iloisen hymyn tms. ja kertoo sen ääneen, se on enemmän kuin ne kauniit kengät tai hymy. Todennäköisesti vanhempi kävelee hieman ryhdikkäämmin pois ja hymyilee ensimmäiselle vastaantulijalle. Hän on HYVÄ VANHEMPI, ja hän luottaa lapsensa toisen aikuisen huostaan päiväksi. Hän hakee lapsen hoidosta ja valmistaa seuraavan päivän kuluvan päivän eväillä. Hän on vanhempi, joka on oman lapsensa paras asiantuntija ja jonka syli on lapselle paras maailmassa. Ole ylpeä hyvästä vanhemmuudestasi, niin lapsesi on ylpeä sinusta!

toimintakuva_kess

 

 

”Kun odottaa jotakin pientä, voi saada jotakin suurta. Kun odottaa jotakin suurta, voi pettyä jo aivan pieneen” (Maija-Riitta Hirvonen).

 

-Maija-Riitta Hirvonen-