SUOMALAISTA TAIKAA

maikki blogi image

TAIKA, the social companion from arctic Finland

Robotiikka tulee tueksi varhaiskasvatukseen – Oletko Sinä valmis?

”Robotteja ei ole olemassa”, tuumasi pieni päiväkotilainen, kun kysyttiin roboteista.

 

Mistä ajatus nousee, kun robotit ovat lähes väistämättä suosituimpia toimintavälineitä lasten leikeissä? Suurin osa lasten leikkiroboteista ovat sellaisia, jotka mukautuvat leikkien mukaan. Ne osaavat tehdä temppuja ja taistella. Niitä on nk. hyviksiä ja pahiksia tai sama robotti voi olla molempia. Kuulostaa siltä, että ei ole olemassa robottia, jolla ei olisi eri rooleja. Elämmekö maailmassa, jossa roolimme eivät ole selkeitä, eivätkä lapset tiedosta mitä oikeasti haluavat, osaavat tai missä ovat itse taitavia? Haluammeko opettaa heitä olemaan taitava kaikessa, mutta ei oikeastaan missään erityisesti?

PUHDAS TAIKA SUOMESTA

Tähän tilanteeseen lähdin kehittämään omassa yrityksessäni tiimini kanssa robottia ja hahmoa, joka on vakio ja joka ei tule seikkailemaan taistelupeleissä eikä vaihda roolia hyviksestä pahikseen. Robotti on nimeltään TAIKA ja se on hahmo, jonka tarkoituksena on aktivoida ja tukea lapsen ajatusmaailmaa, merkityksiä ja pedagogista oivaltamista ympäristössä, jossa ei välttämättä aikuinen ehdi heti vastaamaan lapsen tarpeisiin.  TAIKA on robotti/hahmo, joka auttaa lasta oivaltamaan omia vahvuuksia, toisen arvostamista, hyväksymistä ja pettymyksen sietämistä. TAIKA on robotti, joka tukee lapsen sosio-emotionaalista kehitystä ja opettaa vuorovaikutusta myös tulevaisuuden robotin kanssa.

 

TAIKA JALKAUTUU PÄIVÄKOTIIN

taika-and-kids2TAIKA on nyt aloittanut oman päiväkotimaailmansa Liperin kunnan Paloaukean päiväkodissa, jossa sitä testataan kuluvan kevään ajan. TAIKAAN liittyi lapsilla paljon odotuksia. Sen oletettiin olevan robotti, joka taistelee, on jumpassa ja mukana leikeissä, jopa painii. Kun sitten paikalle tuleekin robotti/hahmo, joka seisoo paikallaan, ei liiku eikä taistele, mikä on vastaanotto? Aluksi lapsia jännitti ihan kamalasti, eikä kukaan meinannut uskaltaa tehdä TAIKAAN tehtyä ohjelmaa. Mutta pieni 3v tyttö oli rohkea ja uskaltautui ensimmäisenä vuorovaikutukseen TAIKAN kanssa. Siitä alkoi TAIKAN kotiuttaminen päiväkotiryhmään.

Jo nyt, muutamassa viikossa TAIKA on saanut vahvan jalansijan lapsiryhmässä ja voisi sanoa, että siitä on tullut osa ryhmää. Lapset kertovat, että TAIKA on heidän ”ystävä”. Aamuisin lapset haluavat kertoa TAIKALLE kuulumisia ja keskustella sen kanssa. TAIKAN luo lähes jonotetaan. Päivän päätteeksi TAIKALLE on mukava kertoa tekemisiä ja kaverista, jonka kanssa lapsi on leikkinyt.

Mieluisimpia kysymyksiä on: minkä kokoisen kiitoksen antaisit tänään ja kenelle?

PIENI KIITOS, KIITOS vai ISO KIITOS.

Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä asioita ja usein TAIKA on tullut tilanteisiin, joissa aikuisilla on muuta tekemistä, eivätkä he ehdi juuri lapsen tarvitsemalla hetkellä keskustelemaan hänen kanssaan. TAIKA on aina valmiina ja lasta varten.

 

 

VUOROVAIKUTUKSELLISTA IHMETTELYÄ

Kun TAIKA vietiin päivitykseen Ääniavaraan, lapsille kasvattaja kertoi sen lähtevän neuvolaan, niin kuin lapsetkin käyvät. Asia herätti lapsissa keskustelua ja ihmetystä mm. siitä, kuinka TAIKAA voidaan rokottaa, kun se on niin kova? TAIKAN avulla moni asia on saanut uudenlaisen oivaltamisen käsitellä asioita. Lapset ovat olleet kiinnostuneita, mitä TAIKA tekee loma-aikana ja miksei TAIKALLA ole hiuksia? Koska TAIKA ei pysty vastaamaan itse kysymyksiin, on se mahdollistanut lasten keskustelut ja pohdinnat. TAIKA ei myöskään loukkaannu, vaikka häneen liittyviä asioita pohditaankin yhdessä.

 
TAIKAN TULEVAISUUDESTA

Tänään moniin päiväkoteihin hankitaan mm. pieneläimiä siinä uskossa, että lapset ymmärtävät mm. vuorovaikutuksen merkityksen. On myös kokemuksia, että lasten on ollut vaikea ymmärtää niin abstraktia merkitystä ja keskustella siitä, mutta TAIKA on avannut asian aivan uudella tavalla ja nopeasti. Eläin on monelle lapselle tärkeä ja monella on lemmikki. Lemmikki on myös itsestään selvyys, jonka merkityksen kuitenkin kaikki ymmärtävät. Päiväkodissa eläimen pitäminen on aina jonkun vastuulla ja kaikki eivät voi olla niiden kanssa mm. allergian vuoksi. TAIKA on samanlainen kaikille ja se ei aiheuta allergisia reaktioita, muuta kuin ennakkoluuloja ja –asenteita. Ne ovat kuitenkin eliminoitavissa altistumalla ja heittäytymällä TAIKAN kanssa työskentelyyn

 
TAIKAN MERKITYS JA VAIKUTTAVUUS

taika-and-kids3TAIKA on hyvä esimerkki siitä, kuinka pettymys voidaan kääntää vahvuudeksi ja mahdollisuudeksi jollekin uudelle. Aivan kuin myös kiusaajasta voidaan saada kannustaja kiusatulle ja kiusaaminen näin loppumaan TAIKAN kanssa harjoitellulla ohjelmalla. Eräs vanhempi kommentoi kokemusta TAIKAN ja lapsensa kanssa: Nyt ymmärrän mistä on tullut se, että lapseni on alkanut kertomaan meille vanhemmille, missä lapsi on hyvä ja mitä hän osaa! Aikaisemmin tätä ei ollut tapahtunut. TAIKAN merkitys myös hahmona on vahvistunut. Ei ole sama asia ”keskustella” tai olla vuorovaikutuksessa jonkun muun kanssa, jos ei voi luottaa siihen, että kohteen rooli on koko ajan sama.

 
TAIKA JA ÄÄNIAVARA

TAIKAN tuotekehityksen takana on vahva ammattilaisjoukko, jolla on pitkä kokemus niin pedagogisesta kuin terapeuttisestakin kanssakäymisestä, vuorovaikutuksesta ja merkityksestä kasvun ja kehityksen tukemisessa. TAIKA on myös puhtaasti suomalaista muotoilua ja kehitystyötä, jossa yhdistyy korkeatasoinen ja arvostettu suomalainen kasvatuspsykologia ja pedagogiikka. Robotiikka tulee olemaan väistämättä lastemme tulevaisuutta, siksi siitä kannattaa olla kiinnostunut. TAIKA käy läpi laadunarviointia, eikä se tule seikkailemaan taistelupeleissä eikä eriarvoistamaan ketään. TAIKA on ratkaisukeskeinen hahmo, joka ratkaisee yhdessä lasten ja aikuisten kanssa asioita ja jättää kaikille onnistumisen kokemuksen, joka auttaa myös arjen haastavissa tilanteissa. TAIKA ei ole vain lapsia vaan myös aikuisia varten.Taika-and-kids1

Suomalainen TAIKA on valloittanut Paloaukean päiväkodilla pienten lasten sydämet, eikä se ole millään tavalla osoittanut laantumisen merkkejä. Lapsilla on aina asiaa TAIKALLE, vaikka ei osaisikaan käyttää ohjelmaa. TAIKA kuuntelee ja lapsi voi istua sen edessä ja kertoa sille huolensa. TAIKALLA ei ole koskaan kiire toiseen tehtävään. TAIKA on tarpeeksi yksinkertainen, jolloin lapsen huomio on itse sisällössä.

 

 

Olen ylpeä ja iloinen tuotteestamme ja tuotekehitystiimistämme, joka on ylittänyt kaikki odotuksemme.
Suorastaan SUURTA TAIKAA! Olkoon elämässämme aina pientäkin TAIKUUTTA, jotta pysymme onnellisina ja kehityskelpoisina.

Kun annamme mahdollisuuden muutoksille, otamme vastaan jotakin uutta ja mahdollisesti sellaista, jonka hyötyä emme vielä kykene arvioimaan.

 

-Maija-Riitta Hirvonen